Praksiseksempler: Alle emner
Du kan sortere listevisningen ved at vælge henholdsvis dokumenttype og emneord i menuen til venstre. Som udgangspunkt vises dokumenter for alle emneord under den valgte dokumenttype. Du kan indsnævre visningen ved at vælge et emneord efterfølgende.
Person kan eller vil ikke drikke
Ældre dame med demens er i risiko for væskemangel, da hun ikke indtager væske. Der arbejdes med flere metoder, men det viser sig, at overdreven verbal og visuel guidning medvirker til at damen genkender og forstår hensigten med glas og væske. Herefter lykkes personale med indsatsen. (...)
Spiseproblematik og siliconeske
Ældre dame med demens lider af vægttab og risiko for underernæring. Forskellige indsatser afprøves, men det viser sig ved ergoterautisk vejledning, at vedkommende har udviklet overfølsomhed i mundens slimhinder. Derfor afprøves med succes spisning med siliconeske. (...)
Følge initiativ til tandbørstning
Ældre dame med Alzheimersdiagnose, med frontale præg får ikke børstet tænder over længere tid, da hun reagerer kraftigt på medarbejdernes tiltag hertil. Medarbejderne har mere eller mindre opgivet, hvilket forstærker problematikken, da borgeren tydeligt reagerer på irritation i munden. Demenstræner arbejder fagligt med udfordringen og finder løsning, der kan videregives til medarbejdere. (...)
Fysisk uro og HS-stole
En ældre kvinde med Alzheimers har svært ved at finde ro. Hun drænes for energi, og det påvirker evnen til at spise og drikke. Der forsøges forskellige tiltag uden held. Fysioterapeut foreslår at udskifte kvindens normale lænestol med en Huntingtons-stol. Det viser sig at fungere og borger finder både fysisk og psykisk ro samt overskud til lettere at kunne spise og drikke. (...)
Nutid og datid - inddirekte realitetsorientering
I forbindelse med at en ældre dame var meget fokuseret på at komme hjem til tidligere hjem og ægtefælle (afdød) blev der med succes arbejdet med at tale i datid om hjemmet og ægtefællen. Med den metode blev det muligt at flytte fokus og almindelige plejeindsats blev markant nemmere. (...)
Alliance
I forskellige sammenhænge står man som fagperson med en udfordring, hvor man med egne handlinger og ord kan optrappe en tilspidset situation. Praksiseksemplet illustrerer en række eksempler på anvendelsen af alliance-dannelse, der modvirker optrapning af konflikter. (...)
Forebyggelse af ambulering
Borger forlader flere gange i døgnet plejeboligenheden. Kan ikke orientere sig og klare sig ved egen hjælp udendørs. Er til fare for sig selv og andre. Følger med husets besøgende og kan som følge af byggeriets ensartethed ikke se, at vedkommende er kommet væk fra boenheden. Kan ikke motiveres til at følge med tilbage til boenheden, da vedkommende ikke oplever at være kommet væk. Med det formål at forebygge ambulering (...)
Akutord som støtte til verbalt urolig person
For at lette kommunikationen aftales en række såkaldte "akut-ord" til at bruge i bestemte situationer (...)
Musik og skuespil hjælper borger med at samarbejde om personlig pleje
Praksiseksemplet beskriver et langstrakt forløb, hvor det ved hjælp af musik og lidt skuespil eller klovneri er lykkedes for plejepersonale og musikterapeut i fællesskab at opdage, udvikle og etablere faste strukturer for tilgangen til en herre (...)
Musikterapi med demensramte med agiteret adfærd
Margrethe (fiktivt navn) går hulkende ude på gangen. Margrethe har Alzheimers sygdom i svær grad, og hun kan ikke fortælle, hvad der er galt, fordi hun har mistet det meste af sit sprog. Hendes sorg kan hurtigt eskalere og blive til vrede og aggressiv adfærd. Så slår hun på døre og vægge og råber sin fortvivlelse ud, hvorved hun forstyrrer de andre beboere og fremprovokerer uhensigtsmæssige reaktioner. Det handler derfor (...)